Dieta dla osób z jelitem drażliwym

Jeśli twoją zmorą są odwieczne bóle brzuchy, biegunki czy zaparcia i wzdęcia, to prawdopodobnie cierpisz na zespół jelita drażliwego. Nie znane są do końca oczywiste przyczyny tego schorzenia. Wielu lekarzy twierdzi, że choroba ta ma podłoże psychiczne, inni, że głównym jej powodem jest nietolerancja pewnych składników przez układ pokarmowy. Mimo różnych opinii warto próbować różnych rozwiązań, aby polepszyć komfort swojego życia. I tak, możemy zastosować specjalną dietę dla osób z zespołem jelita drażliwego. Na czym ona polega?

Dieta w zespole jelita drażliwego

zespół jelita drażliwego - dieta dla chorychZespół jelita drażliwego często uwydatnia się gdy żyjemy w biegu, napięciu, ale najbardziej gdy prowadzimy niezdrowy tryb życia. Jednym z czynników może być niedostateczna ilość aktywności fizycznej czy niezdrowa dieta. Zespół jelita drażliwego dotyczy coraz większej ilości osób, a to głównie z powodu stresującej pracy czy problemów osobistych, na przykład finansowych. Zespół jelita drażliwego – dieta dla chorych powinna być stosowana jeśli wiemy, że coś nam dolega i chcemy sobie pomóc. Dolegliwości związane z jelitem drażliwym często spowodowane są fermentacją niestrawionego dobrze pokarmu w jelicie grubym, przez co wytwarzają się gazy, a chory odczuwa odczuwa dyskomfort zaraz po zjedzeniu posiłku. Ważne jest zatem, aby zjadać częściej, ale mniejsze porcje. Dzięki temu unikniemy szybkiemu nagromadzaniu się jedzenia. Odpowiednia dieta, to dieta lekkostrawna. Istotne jest również aby jeść regularnie, bez pośpiechu, o określonych porach dnia. W diecie dla osób z zespołem jelita drażliwego należy unikać ostrych przypraw, a warzywa i inne produkty powinny być przygotowywane na wodzie lub na parze. Warto unikać smażonych i grillowanych potraw, gdyż są one ciężko strawne. Warto wprowadzić do swojej diety ryż i ziemniaki. Produkty te sprawiają, że w naszym organizmie nie odkłada się woda. Ziemniaki i ryż wiążą nadmiar, co działa zapierająco. Należy jeść również pieczywo pszenne, jogurty naturalne i kefiry oraz różnego rodzaju sałaty. Lepiej unikać soków owocowych, gdyż zawarta w nich fruktoza może w dużych ilościach powodować skurcze jelit i biegunki.

Mięso powinno być również gotowane lub przyrządzane na parze. Należy unikać produktów bardzo słodkich takich jak miód czy niektóre owoce. W głównej mierze należy unikać produktów, które w dużym stopniu obciążają jelita. Ważne jest bowiem aby składniki naszej diety były lekkostrawne. Dobrze skomponowana dieta pomoże w unormowaniu naszych problemów, a może nawet spowodować ich całkowite wyeliminowanie.