Dobór produktów do wytworzenia kiełbasy

Produkcja kiełbasy jest niejako ważnym elementem sztuki kulinarnej. Wiąże się ona w dużej mierze z naszą rodzimą tradycją kulinarną. Kiełbasy były produkowane na naszych ziemiach od wieków. Każdy region posiada swoje unikalne receptury, które pozwalają na stworzenie niepowtarzalnego w smaku produktu, który jest w stanie zachwycić najbardziej wybrednych miłośników kuchni. Obecnie zauważa się powrót do tradycyjnych receptur kuchni polskiej.

Jakie jelita należy kupić do kiełbasy?

najlepsze jelita wieprzoweZ tego też powodu w małych miejscowościach na lokalnych jarmarkach można nabyć tradycyjnie wytwarzane produkty. Możemy tam wybierać od chlebów produkowanych na tradycyjnych zakwasach, poprzez miody, ciasta, na wyrobach mięsnych kończąc. To właśnie stragany z wędlinami i kiełbasami cieszą się zazwyczaj największym zainteresowaniem. Coraz więcej osób decyduje się także na produkcję tychże wyrobów na własny użytek. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowany proces. Wymaga on co prawda czasu oraz pewnych umiejętności. W internecie znajdziemy jednak wiele informacji dotyczących produkcji, czy przygotowania własnej kiełbasy, czy szynki. Podstawą są dobre produkty. Zaliczyć trzeba do nich mięso, przyprawy oraz w przypadku kiełbasy najlepsze jelita wieprzowe. Jelita wieprzowe odpowiadają bowiem za zwartą formę tego wyrobu. Słabej jakości jelita wieprzowe mogą nam pękać w trakcie nabijania farszu do środka, lub co gorsza podczas obróbki termicznej gotowego wyrobu. Niestety na ogół będzie się to wiązało z marnotrawstwem produktów. Z tego też powodu powinniśmy wybrać dobre jakościowo jelita wieprzowe. Najlepiej kupić je w sprawdzonym sklepie mięsny, albo prosto od rzeźnika. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że są one świeże. Świeżość jelita oznacza jego większą wytrzymałość i elastyczność. Zapewnia nam to gwarancję, że takie jelito nie ulegnie uszkodzeniu podczas produkcji kiełbasy. Nie mniej jednak po zakupie jelito powinno być przez nas opłukane pod bieżącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się zarazków, a także sprawdzimy, czy jelito nie ma dziurek.

Nawet minimalna dziurka w jelicie skutkować będzie problemami podczas dalszej produkcji kiełbasy. W ostateczności może także dojść do jego uszkodzenia, czyli pęknięcia podczas produkcji wyrobu. Z tego też powodu decydując się na zakup jelit w supermarketach warto zwrócić uwagę na to, aby miały one kolor biały lub mleczny. Świadczyć to będzie o tym, że jelito jest świeże, a także o tym, że nie leży przez długi czas. Pozwoli nam to na sprawną produkcję naszych wyrobów.