Innowacyjny ozonator żywności

Żywność, którą dziś kupujemy w popularnych marketach, sklepach spożywczych czy nawet na targach, często pochodzi z wielu źródeł, które nie zawsze można łatwo zidentyfikować. Na pewno bezpieczniej jest kupować jedzenie od lokalnych ogrodników niż producentów sprzedających żywność na masową skalę, gdyż istnieje większe ryzyko, że były stosowane do jej wytworzenia przeróżne sztuczne środki.

Do czego służą ozonatory?

nowoczesny ozonator spożywczyOd kilku lat panuje moda na zdrowe odżywianie, stanowi jeden z elementów codziennego życia. Ludzie stają się coraz bardziej świadomi i wybierają produkty lepszej jakości, ponieważ nie chcą przyczyniać się do powstawania wielu chorób będących wynikiem niewłaściwie zbilansowanej diety lub szkodliwych substancji znajdujących się w poszczególnych produktach. Na pewno trzeba unikać żywności przetworzonej, która posiada najgorszą jakość, a na stałe włączyć do diety owoce, warzywa, chude mięso czy ryby. Gdyby dostępne na rynku produkty były produkowane w zgodzie z naturą bez stosowania środków ochrony roślin, to ich spożywanie byłoby całkowicie bezpieczne. Jednak w rzeczywistości tak nie jest i jesteśmy skazani na los, ponieważ nigdy nie wiadomo skąd pochodzi dane jabłko, kotlet schabowy czy ryba. Możemy samodzielnie myć i moczyć żywność w roztworach z soli, sody oczyszczonej czy octu, ale nigdy nie pozbędziemy się w stu procentach szkodliwych substancji chemicznym, które znajdują się wewnątrz. Dlatego też znacznie lepszy będzie nowoczesny ozonator spożywczy, który kupimy w wielu sklepach ze sprzętem dla gospodarstwa domowego. Jest to niewielkie urządzenie, które generuje ozon, będący silnym środkiem aseptycznym i toksycznym. Jest on powszechnie stosowany od wielu lat w dezynfekcji żywności, wody czy powietrza. Jego stosowanie jest bardzo proste, gdyż wystarczy określony rodzaj żywności włożyć do plastikowego lub szklanego pojemnika i zalać wodą. Następnie włożyć rurkę z odpowiednią końcówką i włączyć generator ozonu na odpowiednią długość czasu. W modelach spożywczych pojemniki są wbudowane do urządzenia, co znacznie ułatwia ozonowanie żywności.

Co najważniejsze – ozonowanie żywności może być przeprowadzane w obecności człowieka, w przeciwności do odkażania powietrza. Generowany ozon nie wydostaje się poza taflę wody, zatem cały proces dezynfekcji odbywa się w pojemniku. Zakup generatora ozonu może być sporą inwestycją, ponieważ najtańsze modele kosztują około czterysta – sześćset złotych, jednak w obecnych czasach korzystanie z niego staje się koniecznością, będącą odpowiedzią na powszechnie stosowane metody uprawy.