(Nie)trudne życie bez glutenu

Dzisiejsze społeczeństwo zmaga się coraz częściej z różnego rodzaju alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nie wiele było wiadomo na temat dolegliwości takich jak celiakia, skaza białkowa, nietolerancja laktozy, itp. Dziś medycyna wyróżnia szereg nietolerancji pokarmowych, a dzięki temu, że wiemy o nich naprawdę dużo, możemy z nimi skutecznie walczyć, unikać dolegliwości z nimi związanych, oraz w zdecydowany sposób poprawić komfort życia.

Dieta bezglutenowa nie taka straszna

pieczywo bezglutenoweJedną z przypadłości, z jaką mierzy się coraz więcej z nas jest celiakia. Jest to choroba trzewna, polegająca na nietolerancji glutenu. Organizm osoby chorej rozpoznaje gluten jako truciznę, dlatego też układ odpornościowy chcąc z nią walczyć, zaczyna produkować przeciwciała. Stąd też wiemy, że celiakia nie jest chorobą jedynie układu pokarmowego, ale całego ustroju. Wystawiając organizm na działanie glutenu, osoba chora naraża się na częściowy, a z czasem całkowity zanik kosmków jelitowych, czyli wypustków jelita, służących do wchłaniania substancji odżywczych z pokarmu do krwi. Wraz z zanikiem kosmków zaburzony zostaje proces trawienia wszystkich substancji pokarmowych. Istnieje szereg dolegliwości objawiających się w celiakii. Początkowo mogą to być bóle brzucha o charakterze przewlekłym, spadek masy ciała spowodowany niewłaściwym wchłanianiem pokarmu do krwi, przewlekłe biegunki, bądź zaparcia i wzdęcia. Jednak istnieje też szereg objawów, które często ciężko powiązać z chorobą trzewną. Należą do nich częste bóle głowy, przewlekłe zmęczenie, osłabienie mięśniowe, problemy ze stawami, czy problemy skórne. Są to najczęściej objawy celiakii nietypowej, która, według statystyk, występuje najczęściej. Jak radzić sobie z chorobą trzewną? Po postawieniu jednoznacznej diagnozy jest tylko jedno wyjście: zrezygnować z glutenu. Dieta bezglutenowa, stosowana przez resztę życia to jedyny możliwy sposób na to, aby organizm chorego mógł normalnie funkcjonować. Na szczęście zarówno pieczywo bezglutenowe, jak i bardzo szeroki asortyment produktów spożywczych wolnych od glutenu, jest w zasięgu ręki. Większość dużych sklepów posiada półki z produktami dla osób nietolerujących glutenu. Pieczywo bezglutenowe możemy z powodzeniem wypiekać także w warunkach domowych. Mąki wolne od glutenu, takie jak kukurydziana, ryżowa, sojowa, kokosowa, migdałowa, czy gryczana, znajdziemy w wielu sklepach. Warto poeksperymentować z mieszankami i stworzyć wyjątkowy w smaku, własny wypiek.

Życie bez glutenu może wydawać się trudne, ponieważ istnieje wiele produktów niezbożowych, do których dodawany jest w procesie produkcji gluten. Z tego też powodu bardzo ważnym jest szczegółowe czytanie etykiet podczas robienia zakupów. Jednak po pewnym czasie nabierzemy wprawy i obeznania. Nietolerancja glutenu, choć uciążliwa, jest możliwa do oswojenia i przy odrobinie pracy, życie z nią okaże się być prostsze, niż nam się wydaje.