Noże do krajalnic i ich zastosowanie

 

Wybierając odpowiedni nóż do krajalnicy należy zwrócić uwagę na jego długość, którą mierzy się od centralnego punktu do centralnego punktu mocowania. Bez tego parametru ciężko będzie dobrać idealny nóż dla naszego urządzenia do krojenia. Ważne też z jakiego materiału jest on wykonany, aby był trwały i długo spełniał swoje funkcje.

Wybór noży do krajalnic

noże do krajalnicDo elementów wyposażenia kuchni możemy zaliczyć krajalnicę. Chcąc, aby działała zgodnie ze swoim przeznaczeniem musi zawierać odpowiednie noże. Noże do krajalnic są tarczą tnącą, która używa się do szybkiego pokrojenia danych produktów przy zachowaniu odpowiedniej grubości, dokładności oraz ilości. Krajalnica, aby była długo eksploatowana należy zaopatrzyć w noże najwyższej klasy. Wyróżnia się, że mogą one być pokryte teflonem, który zwiększa wydajność produktu. Materiałem do produkcji samych noży jest stal nierdzewna i dodatkowo może być ona kwasoodporna. Z racji kontaktu krajalnic z żywnością musi mieć ona łącznie z nożami odpowiednie atesty i zezwolenia. Czasami zwiększa się ilość chromu w produkcji noży co daje efekt podwyższonej odporności urządzenia na ścieranie. Krajalnica może posiadać różne mocowania na noże. Mogą to być otwory, nity czy naciągi śrubowe. Przez zakupem warto sprawdzić jaki jest zastosowany w naszym urządzeniu. Dostępnych jest wiele rodzai noży. Różnią się one między sobą długością ostrza, rozmiarem, masą, rozstawem ząbków noża, szerokością i średnicą i długością uchwytu oraz rodzajem materiału, z którego powstał towar. Nabywca noży ma również wybór co do koloru – chociaż najbardziej uniwersalnym jest kolor srebrny. W zależności jaki produkt będzie krojony wtedy wybieramy odpowiedni nóż. Do najczęstszych produktów krojonych tym przyrządem jest pieczywo, ser czy wędliny. Klient może zażyczyć sobie, aby każdy z nich pokroić na inną grubość. Można w takiej sytuacji zaopatrzyć się w kilka noży i zmieniać je w razie konieczności. Dokonując zakupu otrzymujemy w zestawie wszystkie w zależności od modelu elementy potrzebne do mocowania noży w krajalnicy – nakrętki czy podkładki jeśli są potrzebne także.

Krajalnicę na większą skalę nabywają przedsiębiorstwa gastronomiczne i inne działające w przemyśle spożywczym taki jak na przykład piekarnie. To tam najczęściej wykorzystuje się je do krojenia dużej ilości towaru i ich zużycie jest na wysokim poziomie. Zwraca się tutaj uwagę na wykonanie urządzeń. Jednak bez odpowiednich jakościowo noży krajalnica byłaby bezużyteczna. To właśnie dzięki nim całe urządzenie może spełniać swoje funkcje dokładnego krojenia.