Opakowania cateringowe

W dzisiejszych trudnych czasach coraz więcej firm z branży gastronomicznej świadczy usługi związane z dowozem żywności do klienta lub też usługi cateringowe. Aby to rozwiązanie mogło być skuteczne, potrzebne są opakowania potrafiące przetrwać podróż i jednocześnie chroniące zawartość przed uszkodzeniem. Zatem należy wybrać jak najlepsze opakowania. Obecnie producenci oferują nam szeroki wybór produktów.

Jak wybrać najlepsze opakowania?

pojemniki cateringoweNajlepsze opakowania cateringowe to takie, które są dostatecznie grube i sztywne, a także zdolne zatrzymać ciepło transportowanego jedzenia. Z całą pewnością dobrym pomysłem jest zainwestowanie w zgrzewarkę i pojemniki cateringowe zgrzewane od góry folią. Wtedy też klient ma pewność, że nikt przed nim porcji nie otwierał, a my nie musimy się martwić o to, czy coś nie rozsypie lub nie rozleje się podczas dostawy. Poza tym należy zwrócić przede wszystkim uwagę na materiał. Możemy zdecydować się na standardowe talerze, sztućce i kubki plastikowe lub styropianowe, a możemy wybrać opcję bardziej ekologiczną, najczęściej w postaci papieru lub biotworzyw. Należy mieć jednak na uwadze, że im bardziej udziwnione pojemniki cateringowe, tym więcej będzie nas kosztował ich zakup. Zatem wybór należy planować nie tylko ze względu na to, co klientom się podoba, ale również biorąc pod uwagę to, ile są w stanie za takie opakowanie dopłacić. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest zakup dwóch różnych rodzajów opakowań. Wtedy klient będzie mógł zdecydować, w jakim opakowaniu woli dostać swój posiłek. W dobie coraz bardziej rosnącego trendu na minimalizowanie wpływu na środowisko i wybieranie opcji proekologicznych, część z klientów szuka firm, które oferują im do wyboru opakowania biodegradowalne lub inne ekologiczne. Ludzie są coraz bardziej świadomi, że każdy krok przybliża ich do ochrony środowiska. Najprostszym zamiennikiem, na jaki możemy się zdecydować jest oczywiście papier, jednak nie wszędzie znajdzie on swoje zastosowanie. Ponadto warto zrezygnować z plastikowych słomek. Zamiast nich możemy zaoferować sztućce i słomki wykonane ze słomy pszenicznej, kartonu czy drewna, jak na przykład słomki bambusowe. 

Obecny rynek pokazuje nam różne, oryginalne rozwiązania. Coraz więcej ludzi jest świadomych, jakie zagrożenia niosą za sobą plastikowe opakowania na żywność. Tak więc wybierając firmę cateringową, zwracają również uwagę na ich podejście do środowiska. Wybierając opakowania ekologiczne powinniśmy jednak pamiętać, aby przede wszystkim były w stanie nadal spełniać swoją podstawową funkcję – przechowania żywności bez ryzyka przemoknięcia czy wystygnięcia.