Pasta sezamowa kontra tahini

Tahini jest obecnie jednym z najgorętszych składników w kuchni. Uwielbiamy tę uniwersalną przyprawę we wszystkim, od słodkich ciast i pączków po wytrawną sałatkę z kurczaka i zupę marchewkową. Składnik pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, a dzięki masowej popularyzacji hummusu stał się łatwo dostępny w całej Europie. Pasta wykonana z łuskanych, drobno zmielonych nasion sezamu nabiera jasnobrązowego koloru o konsystencji zbliżonej do naturalnego masła orzechowego oraz orzechowego, bogatego i lekko gorzkiego smaku.

Zalety i cena pasty sezamowej oraz tahini

pasta sezamowa tahini cenaCzęsto przepisy opisują tahini jako pastę sezamową i nie są poprawne. Tahini to pasta zrobiona z nasion sezamu, ale kiedy przepis reprezentuje pasta sezamowa tahini cena najczęściej dotyczy składnika, który znacznie różni się od słoika przygotowanego tahini. Weźmy na przykład ten przepis na makaron sezamowy New York Times. Pasta sezamowa, o której tutaj mowa, to chińska pasta sezamowa, identyfikowana jako prażone nasiona sezamu zmielone na pastę. Według kuchni azjatyckiej w Chinach, Japoni, Korei, Thailandii i Vietnamie chińska pasta sezamowa, czasami nazywana masłem sezamowym lub sosem sezamowym, pochodzi z nasion sezamu, które są głęboko prażone przed zmieleniem. Tworzy to ciemnobrązową pastę o soczystym smaku, również podobnym do naturalnego masła orzechowego, która jest powszechnie stosowana do przyprawiania zimnych dań z makaronem w tradycyjnej kuchni chińskiej. Czym więc różnią się te dwa składniki na bazie sezamu? Smak nasion sezamu jest lekko orzechowy, intensyfikuje się po zmieleniu na pastę tahini lub masło z nasion. Z nasion sezamu wyciska się również olej. Jasny olej sezamowy nie jest tak powszechnie dostępny jak ciemny lub prażony olej sezamowy. Ten ostatni jest używany w kuchniach azjatyckich i nadaje smakowity smak i głębię. Jak wspomniano powyżej, chińska pasta sezamowa ma znacznie ciemniejszy kolor, ponieważ nasiona sezamu są mocno prażone, aby uzyskać mocny, prażony smak, przypominający prażony olej sezamowy. Porównywalnie tahini może być zrobiona z niesmażonych, a czasami lekko prażonych nasion sezamu, aby uzyskać lżejszy, lekko gorzki, orzechowy smaku.

Ponadto tahini jest często podawane w restauracjach w postaci mieszanego sosu tahini , który obejmuje mieszanie tahini z sokiem z cytryny, wodą, solą i czosnkiem. Tworzy to profil smakowy, który dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju daniami kuchni śródziemnomorskiej. Pastę sezamową można znaleźć na lokalnym rynku azjatyckim lub w sklepach internetowych , ale w razie potrzeby można połączyć tahini z odrobiną prażonego oleju sezamowego, aby uzyskać podobny smak.