Pikantny kurczak orientalny z przyprawami

Ten łatwy pikantny kurczak azjatycki smakuje, jak z restauracji, ale z łatwością można go zrobić w domu. Dzięki odpowiednio skomponowanej dawce przypraw, kurczak jest nie tylko smaczny, ale i również jest o niskiej zawartości cukru pyszne podawane. Wspaniale smakuje z ryżem i kalafiorem. To łatwy do zrobienia przepis, który odmieni niejedną polską kuchnię. Warto próbować zrobić, dlatego zapraszamy do zapoznania się ze składnikami zawartymi w przyprawach do kurczaka.

Jak uzyskać smak orientalnego kurczaka?

przyprawa do kurczaka orientalnegoJeśli chodzi o ten przepis, bierzemy pod uwagę piersi z kurczaka. Dodajemy do tego specjalną mieszankę przypraw zawierającą sproszkowaną morelę, bezglutenowy sosu sojowy, czosnek, imbir a do tego pikantne chilli i brązowy cukier. Przyprawa jest lekko słodka, ale danie jest stosunkowo niskie w zawartość węglowodorów. Jest też wystarczająco ostrze, aby poczuć smak Azji. Kurczaka smażymy na patelni z obu stron a potem zalewamy wodą. Sporządzamy mięsny sos i tutaj stosujemy specjalną przyprawę. To przyprawa do kurczaka orientalnego. Przyprawa ta zawiera sól i świeży, zmielony czarny pieprz do smaku. Aby nadać potrawie delikatności, w mieszance zawarte są prażone nasiona sezamu. Warto przyprawę dodawać w małych ilościach co chwilę smakując sos po to, ażeby nie wyszedł za słony. Sos zaciągamy mąką kukurydzianą, aby był gęsty. Tak oto przyprawiony kurczak w sosie orientalnym z przyprawami będzie doskonałym posiłkiem na romantyczny wieczór lub niedzielny obiad w gronie rodziny. Osoby, które uwielbiają smaki Azji mogą wypróbować również innych mieszanek do kurczaka, które zawierają na przykład szafran czy curry. Kurczak curry to smak orientalny, który mało komu nie smakuje. Nie bez powodu ludzi ciągnie do azjatyckich restauracji. Przyprawę można również przesmażyć na gorącym oleju z cebulką i czosnkiem i potem po prostu polać nią pieczonego kurczaka. Można też pierś z kurczaka pokroić na kawałki, a gdy olej jest gorący, dodajemy kawałki kurczaka doprawiając solą i świeżym zmielonym czarnym pieprzem i gotuj na średnim ogniu, a kiedy kurczak zacznie się przyrumienić, posypujemy dodatkowo mieszanką przypraw orientalnych.

Do doskonałego przepisu na kurczaka po azjatycku wykorzystujemy przyprawy tylko dobrej jakości, dobrej marki, które są stworzone na bazie naturalnych składników i posiadają jak najmniej przetworzonych sztucznie substancji chemicznych. Wówczas kurczak będzie smakował tak, jak byśmy jedli go w restauracji w centrum Wietnamu lub w Tokio. Warto więc zaopatrzyć się w ciekawe smaki przypraw, aby urozmaicić swoje menu.