Rodzaje stołów chłodniczych

Każdy lokal gastronomiczny musi spełniać normy dotyczące higieny i bezpieczeństwa przygotowywania posiłków. Oznacza to, że powinien stosować odpowiednie składniki, dbać o czystość, ale również musi używać właściwego sprzętu. Zaraz po piekarnikach i palnikach, najważniejszą funkcję pełnią systemy chłodzenia żywności. Przyjmują one wiele kształtów i są przydatne na różnych etapach przygotowywania dań. W zależności od tego, do czego mają być używane, mogą też mieć różną wagę oraz budowę, a nawet sposób chłodzenia.

Stoły gastronomiczne z chłodzeniem

stoły chłodnicze z szufladamiPrzygotowywanie żywności wiąże się z koniecznością przestrzegania zasad higieny oraz bezpieczeństwa. Dlatego w zależności od potrawy jej składniki muszą być obrabiane oraz przechowywane w odpowiedni sposób. W przypadku części z dań będzie to konieczność podgrzania, w innych schłodzenia. I właśnie specjalnie do tych drugich przeznaczone są stoły chłodnicze z szufladami lub drzwiczkami. Są one dostępne w wielu modelach przystosowanych do różnych zadań. Na ich blatach przygotowywać można wszelkie chłodne dania, a rozsuwane i otwierane przestrzenie zapewniają przechowywanie ich we właściwej temperaturze, aż do momentu użycia lub wydania. Najpowszechniej stosowane wersje można dołączać do istniejących blatów, aby przedłużyć przestrzeń roboczą. Niektóre z nich mają konstrukcje umożliwiające użycie ich w roli wyspy kuchennej, z której można korzystać po każdej ze stron. Podstawowe wersje posiadają rodzaj chłodziarki, która umieszczana jest w dolnej części konstrukcji, natomiast najbardziej zaawansowane oferują możliwość chłodzenia blatu, a także niezależnego zasilania każdej przestrzeni chłodniczej, dzięki czemu awaria jednego elementu pozwala na ciągłe korzystanie z pozostałych. Jeżeli stół chłodniczy ma mieć zastosowanie w kawiarni lub sklepie, to najczęściej zamiast blatu znajdują się w nim rynny na lody lub posiłki garmażeryjne. Całość osłonięta jest natomiast przeszkloną zabudową i uniemożliwia dostęp do zawartości oraz systemu zasilania osobom postronnym.

Na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań dla lokali gastronomicznych, które przystosowane są do ich specyficznych potrzeb. Jednym z nich są stoły chłodnicze, dzięki którym można przygotowywać oraz przechowywać dania wymagające niskiej temperatury. Dostępne modele wyposażane są w drzwiczki lub szuflady, dostępne są w wielu rozmiarach, a także oferują wiele rodzajów chłodzenia i możliwości zasilania. Sama konstrukcja może się też znacząco różnić w zależności od tego, czy będzie używana w restauracji, czy kawiarni lub sklepie.