Stacja uzdatniania wody w Twoim domu

Jakość wody w domach często pozwala wiele do życzenia. Ma ona duże znaczenia dla jakości życia i stanu sprzętów domowych. Woda z dużą zawartością kamienia wysusza skórę i osadza się na sprzętach, które mają z nią kontakt. Wpływa na wadliwe działanie sprzętów AGD i instalacji wodnej. Do tego negatywnie wpływa na kondycję skóry i włosów, powodując ich przesuszenie i uczucie ciągłego ściągnięcia skóry.

Zalety posiadania domowej stacji uzdatniania wody

polecana domowa stacja uzdatniania wodyW przypadku wody wodociągowej, dostarczanej w uzdatnionej formie przez wodociągi miejskie. Najczęstszym problemem dotyczącym jakości jest twardość. Wpływa na to duża zawartość soli wapnia i magnezu. Dodatkowo, w wodzie miejskiej, często wyczuwalny jest chlor, który pogarsza jej smak i zapach. Z kolei woda z przydomowej studni wymaga uzdatniania, aby móc ją bezpiecznie spożywać – nieuzdatniona woda z własnego ujęcia może zawierać duże ilości żelaza, manganu, amoniaku czy substancji organicznych. Woda wodociągowa jak i ta z domowej studni może wymagać filtracji lub uzdatniania. Polecana domowa stacja uzdatniania wody chroni instalację wodną i inne urządzenia przed kamieniem kotłowym. Przedłużą to żywotność i sprawność urządzeń. Kamień kotłowy wpływa negatywnie na przekazywanie energii w wymiennikach, tym samym obniżając ich wydajność. Tym samym zwiększa koszty ogrzewania i produkcji ciepłej wody użytkowej. Chronimy armaturę i sanitariaty przed osadem. Zmniejszamy ilość używanych detergentów nawet o 60% tym samym chroniąc środowisko. Łatwość sprzątania kuchni czy łazienki pozwala nam na zaoszczędzenie czasu. W ten sposób zabezpieczymy sprzęt AGD przed przedwczesnym zepsuciem oraz zbyt dużym zużyciem energii. Płukanie prania w miękkiej wodzie jest skuteczniejsze, a ubrania są delikatniejsze i przyjemniejsze w dotyku ze względu na dokładniejsze usunięcie proszku. Dzięki ograniczeniu środków myjących, mogących podrażniać i wysuszać skórę jest ona zdrowa i nie traci nawilżenia. 

Woda posiadająca rdzawo żółty kolor jest niezdatna do spożycia i kąpieli. Dodatkowo silnie zanieczyszcza instalację i urządzenia sanitarne. W celu uzdatniania takiej wody należy zastosować specjalne urządzenie, w którym rozpuszczalne związki żelaza (II) są utleniane do trudno rozpuszczalnych związków żelaza (III), a następnie odfiltrowywane mechanicznie. Związki manganu trudniej hydrolizują i nie jest łatwo się ich pozbyć, dlatego w złożach stosowane są różne katalizatory. W celu poprawy właściwości smakowych i zapachowych w złożach warto stosować węgiel aktywny.