Wyjątkowe masło shea

Popularne masło Shea to niesamowity, wszechstronny dodatek do codziennej pielęgnacji skóry, ale czy wiemy, że istnieją różne rodzaje masła shea? Jaka jest różnica między nierafinowanym masłem shea a rafinowanym? W kosmetykach prawdziwie organicznych znajduje się wyłącznie nierafinowana wersja tego masła.

Jak pozyskiwane jest masło shea?

rafinowane masło sheaMasło shea pozyskuje się z drzewa masłosz parka, zwanego „drzewem życia”, które rośnie naturalnie na terenach afrykańskiej sawanny. Nie jest to nic innego jak olej roślinny z orzechów masłosza, który w temperaturze pokojowej zachowuje konsystencję stałą, a przy wyższych temperaturach obserwujemy, jak stopniowo staje się płynne, rafinowane masło shea jest ekstrahowane w wysokiej temperaturze, przy pomocy syntetycznych rozpuszczalników chemicznych. Wówczas produkt traci część cennych, naturalnych właściwości, a efektem końcowym staje się rafinowane masło shea, które można rozpoznać po białej barwie i braku zapachu. Duża część konwencjonalnych produktów z masłem shea zawiera właśnie wersję rafinowaną. Powód jest prosty, produkt ten poddaje się rafinowaniu staje się  bezwonny, stabilny termicznie i ma długi okres przydatności. Tworzy na skórze przyjemną barierę okluzyjną, która nie pozwala na ucieczkę wody ze skóry, ale ze względu na to, że zostało poddane wysokiej temperaturze w celu usunięcia naturalnego koloru i aromatu, nie posiada już tych najcenniejszych korzyści pielęgnacyjnych, jakie znajdziemy w maśle nierafinowanym. W wielu przypadkach zostaje też urozmaicone o dodatkowe składniki syntetyczne. Masło to otrzymywane jest z owoców – orzeszków drzewa masłowego Butyrospermum parkii, rosnącego w Afryce w środowisku naturalnym. Zbierane ręcznie orzeszki charakteryzują się bardzo wysoką zawartością tłuszczu. Drzewo owocuje dopiero po 30 latach, a najobficiej po ok. 50 latach. Wykazuje ogromne działanie pielęgnacyjne, natłuszcza i nawilża. Dzięki niemu skóra jest gładka i miękka. Substancje zawarte w maśle karite przyspiesza gojenie się ran, podrażnień i stanów zapalnych poparzeń słonecznych.

Masło shea ma wiele właściwości, jest naturalnym filtrem UV lecz o niskim współczynniku ok. 2-3. Nie alergizuje, może być stosowane na wszystkie partie skóry nawet te najbardziej wrażliwe. Można stosować do każdego rodzaju cery. Cera sucha zostanie rewelacyjnie nawilżona i natłuszczona, masło karite tworzy delikatny filtr na skórze i chroni przed słońcem, mrozem, wiatrem. Kosmetyk chroni przed wysuszeniem, starzeniem i wspomaga utrzymanie wody w komórkach skóry.